• Latest News

    15.02.2015

    Proprietatile si beneficiile pentru sanatate ale telinei

    Ţelina este o plantă medicinală şi legumicolă foarte folosită de gospodine care ajută foarte mult la păstrarea sănătății corpului omenesc. Planta are un rizom gros, aproape rotund, uneori denivelat,frunzele sunt mari, cu coadă foarte lungă, fiind colorate într-un verde-închis, consistent, sănătos iar  florile de ţelină sunt albe.
    Telina contine zaharuri, proteine, minerale, precum potasiu, calciu, sodiu, magneziu,  iod, fier, vitaminele A, B1, B2, B3, C, E, celuloza.

    ţelină un excelent aliment pentru sanatate


    Din ţelină se prepară infuzie,  suc de frunze,sirop,  decoct şi cataplasme. Telina intră în combinaţie cu alte plante medicinale, în procesul de preparare a unor ceaiuri cu efect medicinal sporit.

    Beneficiile sucului de ţelină

    Printre beneficiile sucului de ţelină putem enumera următoarele:
    - reducerea acidității - minerale importante din acest suc echilibrează în mod eficient ph-ul sangelui din organism şi neutralizează aciditatea.
    - constipație - ţelina are efect natural laxativ
    - colesterol - s-a demonstrat ca sucul de ţelină scade în mod eficient colesterolul rau (LDL).
    - tonic - sucul de ţelină actionează ca un tonic perfect inlocuind electroliții pierduți şi rehidratează organismul cu minerale.
    - colon şi cancer de stomac - substanțe fitochimice, cumarinele conținute de ţelină previn formarea şi dezvoltarea cancerului de colon şi stomac.
    - cancer - ţelina este cunoscută pentru compușii săi, care luptă impotriva cancerului, cu rol în oprirea dezvoltării celulelor tumorale. Acizii fenolici continuți de ţelină, blochează acțiunea prostaglandinelor care stimulează creșterea celulelor tumorale.
    - diuretic - potasiul şi sodiul din sucul de ţelină reglează nivelul fluidelor din organism, stimulează producția de urină şi ajută la eliminarea excesului de lichid.
    - inflamatie - poliacetilena din ţelină este un remediu uimitor pentru toate tipurile de inflamatie, ca şi cele caracteristice artritei reumatoide, osteoartritei, gutei, astmului şi bronsitei.
    - functia renala - ţelină sustine activitatea normala a functiei renale, contribuind la eliminarea toxinelor din organism, ceea ce ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi.
    - scăderea tensiunii arteriale - consumul zilnic de suc de ţelină, timp de o săptămană va duce la scăderea semnificativă a tensiunii arteriale. Un compus din ţelină va relaxa muschii din jurul arterelor, va dilata vasele de sange, iar acesta va circula normal.
    - sistemul nervos - mineralele organice alcaline din sucul de ţelină au efect calmant asupra sistemului nervos, ceea ce face din ţelină o băutură ideala pentru cei care suferă de insomnii.
    - scădere în greutate - se recomandă consumarea sucului de ţelină pe tot parcursul zilei. Acesta va diminua pofta de dulciuri şi alimente sățioase.
    - pietre la vezica urinară şi biliară - sucul de ţelină nu are doar efect diuretic, ci ajută şi la eliminarea pietrelor vezicii biliare şi urinare.

    Precauţii şi contraindicaţii


    Consumul de ţelină poate determina alergii din cauza unei substanţe fotosensibilizante din plantă numită bergapten, care poate provoacă reacţii anafilactice, de aceea se recomandă introducerea unei cantităţi treptate din plantă în alimentaţie.
    Tot din acest motiv se recomandă evitarea expunerii la soare pe durata tratamentului pe bază de ţelină.

    Din cauza conţinutului de hormoni naturali, femeile însărcinate trebuie să consume cu precauţie ţelină.

    Next
    This is the most recent post.
    Postare mai veche
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

    Item Reviewed: Proprietatile si beneficiile pentru sanatate ale telinei Rating: 5 Reviewed By: Iasi
    Scroll to Top